Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αθανάσιος βρέθηκε το διήμερο 21-22 Οκτωβρίου στην Ενορία  Αγίου Δημητρίου, στον ομώνυμο Δήμο Αττικής, ανταποκρινομένος στην πρόσκληση για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις “Δημήτρια 2023”. 

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, μετά τον  Εσπερινό, πραγματοποίησε την ομιλία του με θέμα: "«Κύριος φωτισμός μου καὶ σωτήρ μου· τίνα φοβηθήσομαι; Κύριος ὑπερασπιστὴς τῆς ζωῆς μου· ἀπὸ τίνος δειλιάσω; » (Ψαλμ. 26,1)". Ο Πανιερώτατος ανέπτυξε το θέμα αναφερόμενος στους Αγίους λέγοντας: "Αυτό που χαρακτηρίζει όλους τους Αγίους, δεν είναι μόνο η πίστη τους αλλά κυρίως είναι η ανδρεία. Ήταν γενναίοι, ανδρείοι άνθρωποι, δεν φοβόντουσαν" και συνέχισε: "Όλοι οι πατέρες είχαν το γνώρισμα της γενναίας ψυχής, ο οποίος καρπός δεν είναι φυσικός, είχαν την διαρκή χάρη μέσα στην καρδιά τους".
Σε άλλο σημείο ανέφερε: "Οι μάρτυρες ενικούσαν ακόμα και την παιδική ή την γυναικεία φύση και ελάμβαναν ανδρεία, όπως επί παραδείγματι η Αγία Περπέτουα" και σημείωσε: " Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος ανέφερε η άνανδρος δειλία είναι γέννημα της ολιγοπιστίας γιατί ο άνθρωπος ο οποίος επικαλείται το όνομα του Θεού, αποκτά δύναμη και ενίσχυση, όχι γιατί ο ίδιος έχει φυσική δύναμη αλλά ο Θεός με την παρουσία Του στην καρδιά του, δίνει την δύναμη της θείας χάριτος". Έκλεισε την ομιλία του προτρέποντας: "Να έχουμε ειρήνη, απόλυτη γαλήνη, φυσική ηρεμία, μακαρία ελπίδα, απόλυτη χαρά και δεν φοβόμαστε τίποτα ούτε τον αντίχριστο, ούτε τα έσχατα, ούτε πολύ περισσότερο όλα αυτά που απειλούν την οικουμένη. Σίγουρα θλιβόμαστε, πάσχουμε και συμπάσχουμε αλλά προσευχόμαστε υπέρ της του κόσμου ζωής".

Ομιλία (21/10) Μητροπολίτου Λεμεσού με θέμα: «Κύριος φωτισμός μου καὶ σωτήρ μου· τίνα φοβηθήσομαι; Κύριος ὑπερασπιστὴς τῆς ζωῆς μου· ἀπὸ τίνος δειλιάσω; » (Ψαλμ. 26,1)"

Ενοριακό Αρχονταρίκι με τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο, 21 Οκτωβρίου

Την Κυριακή, 22 Οκτωβρίου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης μας, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας πλαισιωμένος από το ιερατείο του Ναού και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό.
Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε στον ισόγειο χώρο του ιερού Ναού το πρωινό «Ενοριακό Αρχονταρίκι», με προσκεκλημένο τον Πανιερώτατο, ο οποίος εισαγωγικά αναφέρθηκε στην σημερινη πρωινή ευαγγελική περικοπή, του δαιμονισμένου Γερασηνού, και εν συνεχεία δέχτηκε πλήθος ερωτημάτων από την παρουσία των εκατοντάδων πιστών που παρεβρέθησαν στην σύναξη αυτή.

Πρωινό Ενοριακό Αρχονταρίκι με τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο

Το απόγευμα της Κυριακής ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης μας πραγματοποίησε την τελευταία του ομιλία στον ναό, με θέμα: "Παρέστη ἡ βασίλισσα ἐκ δεξιῶν σου ἐν ιματίῳ διαχρύςῳ περιβεβλημένη, πεποικιλμένη»(Ψαλμ. 44,10)". Ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας μέσα από τους βίους των Αγίων, οι οποίοι σε όλη τη ζωή τους επικαλούντο πρώτα από όλα την Άχραντο Μητέρα. Η Παναγία ως η πρώτη μητέρα μας, μας προστατεύει και δέεται για εμάς στον Υιό της, και προέτρεψε και εμείς με τη σειρά μας καθημερινώς να αναφερόμαστε στην κυρία Θεοτόκο για όλα μας τα προβλήματα, διότι όποιος απευθύνεται στην Παναγία λαμβάνει απάντηση και βοήθεια.

Ομιλία (22/10) Μητροπολίτου Λεμεσού με θέμα: "Παρέστη ἡ βασίλισσα ἐκ δεξιῶν σου ἐν ιματίῳ διαχρύςῳ περιβεβλημένη, πεποικιλμένη»(Ψαλμ. 44,10)"

Πηγή: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου